Wayne Gretzky werd door bijna iedereen erkend als een van de beste hockeyspelers aller tijden toen hij verschillende records van Gordie Howe brak. Hij werd de topscorer aller tijden met zijn 802e doelpunt, en ook de all time point-getter toen hij zijn 1852e punt behaalde.

Wayne is geboren en getogen in Ontario, Canada, en zijn vader bouwde een ijsbaan in de achtertuin toen Wayne zes jaar oud was. Hij oefende dagelijks urenlang, waarbij zijn vader hem de vaardigheden leerde van schaatsen, schieten en stickhandling. Zelfs op zesjarige leeftijd speelde Wayne in een team van tienjarigen, ver buiten het normale vaardigheidsbereik van een zesjarige. Een jaar lang scoorde hij 378 doelpunten in een peewee-team en verdiende hij de bijnaam “The White Tornado” vanwege zijn talenten en zijn witte handschoenen.

Een Hockey Great - Wayne Gretzky

Wayne verhuisde op veertienjarige leeftijd naar Toronto om meer hockeykansen te krijgen en speelde op zijn zestiende in het Wereldkampioenschap voor junioren


Wayne verhuisde op
veertienjarige leeftijd naar Toronto om meer hockeykansen te krijgen en speelde op zijn zestiende in het Wereldkampioenschap voor junioren. Hij werd te klein en te licht geacht om zelfs maar het Canadese team te halen, maar eenmaal daar werd hij uitgeroepen tot topcentrum en was hij de leider in het scoren voor de hele competitie. Wayne wist dat hij professioneel hockey wilde spelen, maar op 17-jarige leeftijd was hij te jong voor de minimale NHL-draft-leeftijd van 20, dus tekende hij een contract bij de Indianapolis Racers. Dat hockeyteam had financiële problemen en daarom werd Gretzky overgeplaatst naar de Edmonton Oilers, waar hij universeel werd opgemerkt. In zijn eerste jaar bij Edmonton trok hij veel aandacht, maar won dat jaar slechts één hockeytrofee, de Hart Trophy.

Het jaar daarop, 1980, begon Wayne’s mars om veel van de hockeystatistieken als de zijne te claimen. Hij won zijn eerste scoretitel en maakte een nieuw record van 109 assists om Bobby Orr te overtreffen. Het jaar daarop ging hij voorbij Phil Esposito’s record van 76 goals in één seizoen, waarvan veel mensen dachten dat het voor altijd zou standhouden. Gretzky scoorde 92 doelpunten in één seizoen, wat voor veel mensen nu simpelweg onmogelijk te breken is. Hij registreerde ook 212 punten in een seizoen, en hij is de enige speler die dat ooit heeft gedaan. Hij is de enige hockeyspeler die 200 punten in een seizoen brak, en hij herhaalde die prestatie vier seizoenen lang.

Gretzky had een paar kenmerkende bewegingen


Gretzky had een
paar kenmerkende bewegingen. Hij stond erom bekend dat hij niet een man gebruikte die voor hem schaatste, maar in plaats daarvan de slepende man op biezen gebruikte. Toen het team een ​​strafschop kreeg, pakte Gretzky de puck niet in een verdedigende rol, maar probeerde hij het andere team te verrassen door shorthanded te scoren. Hij zou ook voorbij de blauwe lijn schaatsen en dan curlen, waar hij zou wachten tot een verdediger zich bij hem zou voegen en een echte scoringskans zou creëren. “Het kantoor van Gretzky” was het gebied achter het doel van het andere team, omdat hij zo veel perfecte passes maakte om van daaruit te scoren.

Na met verschillende teams te hebben gespeeld, beëindigde Wayne Gretzky zijn professionele hockeycarrière bij de New York Rangers in het seizoen 1998-1999. De National Hockey League schakelde zijn nummer 99 uit, een passend eerbetoon aan een opmerkelijke speler.