Wanneer de woorden oliën en vetten worden genoemd, hebben gezondheidsbewuste mensen de neiging om dekking te zoeken. Wat ze niet beseffen, is dat er goede vetten en slechte vetten zijn. Het volledig vermijden van inname van oliën en vetten zou in feite eerder schadelijk zijn dan gunstig voor hun gezondheid.

De waarheid over visolie
Essentiële vetzuren moeten altijd deel uitmaken van onze dagelijkse voeding – zonder hen komen we een stap dichter bij onze dood. Essentiële vetzuren zijn onderverdeeld in twee families: omega-6 EFA’s en omega-3 EFAS.

Voordelen van visolie voor fitness en gezondheid

Hoewel er slechts zeer kleine verschillen zijn om de twee groepen essentiële vetzuren van elkaar te onderscheiden, hebben studies aangetoond dat een te hoge inname van omega-6-EFA’s kan leiden tot ontstekingen, bloedstolling en tumorgroei


Hoewel er slechts
zeer kleine verschillen zijn om de twee groepen essentiële vetzuren van elkaar te onderscheiden, hebben studies aangetoond dat een te hoge inname van omega-6-EFA’s kan leiden tot ontstekingen, bloedstolling en tumorgroei. Het goede nieuws is echter dat het tegenovergestelde geldt voor omega-3-vetzuren. Omega-6 EFA’s zijn te vinden in plantaardige oliën, terwijl omega-3 EFA’s te vinden zijn in visoliën onder andere voedingsmiddelen.

Omega-6 versus Omega-3
Artsen en wetenschappers zijn van mening dat de oorzaak van toenemende gevallen van hartaandoeningen, hypertensie of hoge bloeddruk, obesitas, diabetes, vroegtijdige veroudering en bepaalde soorten kanker niets anders is dan een onevenwichtige inname van omega-3 en omega-6. EFA’s.

Zoals eerder vermeld, zijn omega-6 EFA’s te vinden in plantaardige oliën


Zoals eerder vermeld,
zijn omega-6 EFA’s te vinden in plantaardige oliën. Dit omvat, maar is niet beperkt tot maïsolie en sojaolie, die beide grote hoeveelheden linolzuur bevatten. Omega-3 EFA’s daarentegen kunnen ook worden aangetroffen in plankton, walnoot- en lijnzaadoliën van de zee. Het is belangrijk op te merken dat vette vis en visolie eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevatten, vetzuren waarvan is vastgesteld dat ze veel voordelen bieden voor het menselijk lichaam. In het begin van de jaren zeventig heeft een onderzoek naar Groenlandse Eskimo’s onthuld dat een van de belangrijkste redenen waarom ze zelden aan hartaandoeningen lijden, is vanwege hun vetrijke dieet (dat voornamelijk uit vis bestaat).

De twee essentiële vetzuren, EPA en DHA, zijn ook nuttig bij het voorkomen van atherosclerose, hartaanvallen, depressie en verschillende vormen van kanker. Met visolie aangevuld voedsel is ook nuttig gebleken bij de behandeling van ziekten zoals reumatoïde artritis, diabetes, de ziekte van Raynaud en colitis ulcerosa.

Andere voordelen van visolie
Er zijn veel meer ziekten en situaties waarin de inname van visolie aanzienlijk gunstig is gebleken


Andere voordelen van
visolie
Er zijn veel meer ziekten en situaties waarin de inname van visolie aanzienlijk gunstig is gebleken.

Het hart gezonder maken
Het hart is ongetwijfeld een van de belangrijkste delen van ons lichaam en een ongezond hart betekent een vrij beperkte levensduur hebben. Het is natuurlijk in ons eigen belang om ons hart gelukkig en gezond te houden en een manier om dat te doen is door voedsel te eten dat visolie bevat.

In Athene, Griekenland, is bijvoorbeeld onderzocht of er een direct verband bestaat tussen een hoog visdieet en ontsteking van bloedvaten


In Athene, Griekenland,
is bijvoorbeeld onderzocht of er een direct verband bestaat tussen een hoog visdieet en ontsteking van bloedvaten. De resultaten toonden aan dat degenen die meer vis aten dan de anderen, een lager niveau van C-reactief proteïne en interleukine-6 ​​hadden, factoren die vaak worden gebruikt om de waarschijnlijkheid van bloedvatontsteking te meten. Deze voordelen bleven zelfs bestaan ​​wanneer rekening werd gehouden met de verschillende risico’s die gepaard gaan met een dieet met veel vis.

Vis wordt dun
In Perth, Australië, had een onderzoek aangetoond dat visconsumptie kan worden gebruikt tegen hoge bloeddruk en obesitas. Onderzoekers van de UWA (University of Western Australia) hebben ontdekt dat een afslankdieet met een regelmatige hoeveelheid visconsumptie behoorlijk effectief kan zijn bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de glucosetolerantie.

Visolie om astma te bestrijden
Mensen die aan ademhalingsproblemen zoals astma lijden, worden over het algemeen als ongeschikt en ongezond ervaren


Visolie om astma
te bestrijden
Mensen die aan ademhalingsproblemen zoals astma lijden, worden over het algemeen als ongeschikt en ongezond ervaren. Ze zouden nu blij moeten zijn te vernemen dat bepaalde onderzoeken de voordelen van visolie voor mensen met astma hebben aangetoond. Statistieken tonen aan dat ongeveer 20 tot 25% van de kinderen tegenwoordig op een bepaald punt in hun leven aan een of andere vorm van astma lijdt. En bepaald bewijs onthult een regelmatig dieet van voedsel met een hoog linolzuurgehalte als de reden erachter.

Onderzoekers van UW (University of Wyoming) voerden een onderzoek uit door een aantal kinderen aan een visrijk dieet te onderwerpen, terwijl anderen doorgingen met hun normale dieet. De resultaten toonden aan dat de deelnemers die meer vis aten, minder vatbaar waren voor astma-aanvallen en ook gemakkelijker konden ademen.

Raadpleeg nu uw voedingsdeskundige
Niets is goed als het wordt geconsumeerd of overmatig wordt gebruikt, maar het volledig vermijden van een bepaald voedseltype is even schadelijk


Raadpleeg nu uw
voedingsdeskundige
Niets is goed als het wordt geconsumeerd of overmatig wordt gebruikt, maar het volledig vermijden van een bepaald voedseltype is even schadelijk. Vraag uw voedingsdeskundige naar de juiste hoeveelheid vis die u binnenkrijgt voor uw leeftijd en gezondheidsstatus.